Arbetssökande får klara sig själva

Trots att arbetslösheten ökar i Uppland kommer arbetsförmedlingarna i Uppsala län inte kunna anställa fler handläggare. Tvärtom måste förmedlingarna sannolikt minska personalstyrkan nästa år.
Bakgrunden är att länsarbetsnämnden måste spara flera miljoner kronor för att kunna betala en pensionsskuld till staten. Länsarbetsdirektören i Uppsala Björn von Heland, tror att det här kommer att bli kännbart för dem som söker jobb. - Det innebär att det kan bli förlängda tider för dem som behöver hjälp och att vi kanske måste satsa mer på självservice. Redan i dag är det extremt långa köer på Arbetsförmedlningen i Uppsala. Upp till tre timmar kan man få vänta på att få prata med en handläggare och många vänder i dörren. Arbetslösheten i Uppsala län har under många år varit förhållandevis låg. Men det senaste året har trenden vänt och det är nu allt fler som söker hjälp på Arbetsförmedlingen. Samtidigt måste man alltså dra ned på servicen. Staten kräver nu länsarbetsnämnden på tre miljoner kronor extra eftersom man räknat fel på hur stora pensionsavgifter man ska betala för sina anställda. De här miljonerna kommer att tas från verksamheten nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".