Nej till ny friskola i Uppsala

Det finns för få elever i Uppsala - därför säger kommunen nej till en ny friskola med inriktning på idrott och språk. Mannen bakom ansökan har också en tvivelaktig bakgrund.
Den muslimska idrottsföreningen Hanif vill starta skolor med inriktning på idrott och invandrarspråk, och med elever från förskola till nionde klass. Nästa höst ska skolorna öppnas, inte bara i Uppsala, utan även i elva andra kommuner - om man får tillstånd. Mannen bakom ansökningarna om att få starta skolorna har varit i blåsväder förut. Han misstänktes bland annat för att driva illegal flyktingförläggning i södra Stockholm. Han har också blivit vräkt från två adresser i Stockholm eftersom han inte betalat någon hyra - ett ärende som nu ska avgöras i Svea hovrätt. När mannen för ett år sedan ansökte om att få starta skolor, så sa skolverket nej. Då berodde det på att det saknades en massa uppgifter i hans ansökan. Uppsala kommun har alltså sagt nej med tanke på att antalet elever i Uppsala kommer att minska de kommande åren, och man är tveksam till om det finns tillräckligt underlag för den planerade friskolan. Kommunen är dock bara remissinstans till Skolverket, som säger att de senare i höst ska te beslut om idrottsförenigen Hanif får starta sina skolor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".