Parker ska göras tryggare med mer ljus

Nu ska Uppsalas parker göras säkrare med hjälp av mer belysning. Kommunen tillsammans med polis och sociala myndigheter har precis avslutat en kartläggning av säkerheten under framförallt kvällstid i Stadsparken och Slottsbacken.
- Mörkret är det problem som först och främst måste åtgärdas, säger Alexander Dufva vid Uppsalas Fritids- och naturkontoret. Området bakom bakom Svettis i Stadsparkens mörkaste hörn är ett av de områden som pekas ut som typiskt otrygga i kartläggningen. Hittills i år har det sammanlagt anmälts 20 fall av misshandel, fyra rån, 51 stölder och ett våldtäktsförsök i Stadsparken och Slottsbacken. Även om inte allt har inträffat efter mörkrets inbrott är just mer ljus det som på ett enkelt sätt kan öka känslan av trygghet och minska brottsligheten. Bakgrunden till initiativet från Uppsala kommun är att polis och socialtjänst vid stora högtider som Valborg och skolavslutning har haft stora problem med att hantera ungdomar och deras festvanor på allmän plats. Den kartläggning man gjort av parkernas otrygga områden ska nu ligga till grund för var man ska placera ut armaturer och hugga ur vegetation. Förhoppningsvis kommer det att vara klart redan till Valborg och skolavslutning nästa år, och efter det ser Alexander Dufva fler miljöer som skulle behöva ses över: - Odinslund, åstråket, egentligen hela gå-city, det finns gott om parker som skulle behöva ses över på det här sättet. Kontakta reportern: Erik Möller
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".