Elever får för lite inflytande

Trots att skolelever enligt lag ska ha inflytande över sin utbildning får de sällan vara med och påverka undervisningen.
Många lärare har svårt att släppa in eleverna i planeringen. Många elever vill ha mer att säga till om i klassrummet. I skollagen står det att eleverna ska ha inflytande över hur deras utbildning utformas. Men få får vara med och bestämma från början. Det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort bland tio högstadieskolor i länet. Men nästan alla elever kan säga någon lärare som låter dem vara med och lägga upp arbetet. Också rektorerna på dom tio skolorna säger att det är stor skillnad mellan olika lärare. Det är ganska vanligt att eleverna får bestämma redovisningsform - om de ska ha ett vanligt skriftligt prov, ett grupparbete eller en hemtenta till exempel. Men när det gäller böcker och vad man ska koncentrera sig på i ämnena är det fortfarande lärarnas röst som gäller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".