Utlovade poliser dröjer

Det är stor polisbrist i Håbo kommun. För ett år sedan lovade länspolismästaren att sex nya poliser var på väg. Men av dem saknas fortfarande fyra.
I dag finns det åtta anställda poliser i Håbo och det innebär ungefär sex och en halv tjänst. Håbo kommun har i dag nästan 18 000 invånare. Kommunalrådet Agneta Hägglund (S) tycker att det är rimligt med en polis per tusen invånare. Hägglund sitter med i polisstyrelsen och där har det här tagits upp vid varje möte. Håbo är en av två områden i länet som det ska satsas på, men ändå kommer inga nya poliser, säger hon. - Jag är naturligtvis väldigt oroad över det eftersom vi har den situation vi har med närheten till Stockholm, pendeltåget och så vidare. Vi är ju en av landets barnrikaste kommuner, så naturligtvis är jag orolig över det. Att det är svårt att få poliser till Håbo beror enligt Agneta Hägglund på att lönen är 4 000 - 5 000 kronor lägre i Håbo än i Stockholm. I Håbo bor det många poliser men de väljer att arbeta i Stockholm. För att få bukt med det här säger hon att poliserna i Håbo måste få ett tillägg på lönen så att de hamnar på samma nivå som polisen i Stockholms län.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".