SMS-lån polisanmäls

Antalet obetalda skulder efter SMS-lån har ökat kraftigt i Uppsala. Nu har kreditgivningsföretaget Folkia polisanmälts för ocker.

Allt fler sitter i en lånefälla efter att ha tagit sms-lån, mellan 2007 och 2008 ökade ökade ärendena om obetalda sms-lån i Uppsala län med 87% hos Kronofogden och det ser ut att fortsätta att öka.

Andreas Erikssson är en av dem som fått problem efter att ha taigt SMS-lån. Nu har han polisanmält kreditbolaget Folkia, som han lånade pengar av.

- Jag anser att den avgift, de kallar det, är ganska hög och ja, väldigt hög procentsats och därför bestämde jag att polisanmäla, säger Andreas Eriksson.

Du har alltså tagit ett SMS-lån via mobilen och hamnade ganska snabbt i trubbel?

- Precis, man kommer ganska snabbt in i den här skuldfällan, så har man betalningsanmärkningar nu i tre år.

Andreas Eriksson från Märsta har alltså polisanmält ett av de allra störa SMS-låneföretagen för ocker. Han hoppas att det ska bli ett rättsfall som banar väg för att helt förbjuda den här låneformen - snabba lån via sms utan kreditprövning och med mycket höga räntesatser. 

Men Per Spångberg, VD för microlånföretaget Folkia, som har polisanmälts, hävdar bestämt att Folkia redan idag bedriver en ansvarsfull kreditgivning.

- Ocker handlar det inte om, säger han.

Ett nytt förslag från kristdemokraterna om att det ska ta minst ett dygn att få ett SMS-lån beviljat kommenterar Per Spångberg såhär:  

- Vi anser ju då redan i dag att vår typ av lån är betydligt långsammare än exemeplvis kreditkort, så vi tycker att det här slår lite snett just som det är i dagsläget.
Björn Lindberg Radio Stockholm 
bjorn.lindberg@sr.se 
Ulf Bungerfeldt Radio Stockholm
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista