Nystartade företag ökar i Uppsala

Antalet nystartade företag i Uppsala har ökat med 6,8 procent det senaste halvåret jämfört med samma period förra året. En siffra som är mycket högre än riksgenomsnittet.
Enligt regionchefen på svenskt näringsliv i Uppsala, Inga-Kari Fryklund, beror ökningen på att Uppsala är en tillväxtregion och att företagarna är drivna... - Jag tror att det beror på att vi har en hög kompetens i näringslivet och att man ser möjligheterna att starta eget. Sen kan det vara så att det finns personer som i lågkonjunkturen blivit arbetslösa, och har man starkt driv så kanske man ser sig om efter vilka möjligheter som finns. Företagen som startas i Uppsala är oftast mindre konsultföretag och finns fortfarande inom områden som it och bioteknik. Men även hantverkare i bygg- och anläggningsbranschen startar eget. Sett över hela landet har andelen nyföretagare ökat med en procent jämfört med förra halvåret. Det visar statistik från stiftelsen Jobs and Society som ligger bakom landets alla nyföretagarcentrum. Siffrorna för Uppland varierar kraftigt och i kommuner med redan låg andel företagare märks förändringar i statistiken mest. Tendensen är ändå att nyföretagarna ökar i Uppsala och Enköping medan dom minskar i noruppland. -Det kan bero på attityden till företagsamhet totalt sätt. Man har inte traditionen på samma sätt att starta företag, säger Inga-Kari Fryklund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".