forsmark

Säkerheten acceptabel

Säkerheten på Forsmarks kärnkraftverk är acceptabel, det menar Strålsäkerhetsmyndigheten i sin årsrapport för 2008, men de pekar samtidigt på flera problem.
- Det är några tekniska problem som man råkat ut för under året, säger Leif Karlsson enhetschef för drift och strålskydd på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Ett av de allvarligare var väl att man hade felställt en säkerhetsventil och det är ju allvarligt när man inte fångar det via sina ordinarie rutiner när man kontrollerar inför återstart, När det gäller den här händelsen så menar Strålsäkerhetsmyndigheten att det viktiga var att rutiner som ska följas inte följdes.

Andra saker som de påpekar i rapporten är att kommunikationen mellan drift och underhåll behöver förbättras och att bemanningen vid driften på Forsmark 1 och 2 är låg. Forsmark har anställt fler, men det tar tid att utbilda alla.

På det hela taget menar Strålsäkerhetsmyndigheten att Forsmark jobbat bra med att förbättra säkerhetskulturen, och dragit lärdom av de händelser som inträffat.

Efter den uppmärksammade händelsen sommaren 2006 då flera säkerhetsbrister avslöjades efter en kortslutning i ett ställverk vid Forsmark 1 så satte Strålsäkerhetsmyndigheten Forsmark under särskild tillsyn, men den hävdes, som Upplandsnytt tidigare berättat, för en månad sedan. Leif Karlsson igen:

- De lever ju upp till våra krav, ananrs får de ju inte bedriva sin verksamhet och de drev på ett väldigt aktivt sätt det utvecklingsarbete som de startade efter händelsen 2006 på Forsmark 1, säger Leif Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista