"Höj skatten med 20 öre"

En 20-öres skattehöjning och ägande i vindkraftverk är de rödgröna oppositions- politikernas gemensamma melodi när de ser över Uppsalas budget 2010.

Lena Hartwig är socialdemokratiskt kommunalråd och presenterade förslaget.

– Utgångspunkten för vårt resonemang är ju att man får ut mer av pengarna om man solidariskt delar på bördorna.

En röd ros, en maskros och en röd nejlika pryder framsidan av Uppsalas tre oppositionspartiers gemensamma budget för 2010 och åren framöver. Men det är ingen tjock lunta papper som gavs ut idag. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Uppsala vill nämligen att kommunen ska besluta om budgeten i höst istället för nu i början av juni. Och detta för att invänta så långt som möjligt bättre prognoser om det finansiella läget. Men en skattehöjning på är man säker på att Uppsala behöver säger Lena Hartwig.

– Över en halv miljard tappar vi i skatteintäkter. Dom här 70 miljonerna vi får in på 20-öringen är ju liksom en droppe i havet.

Men det här innebär ju också att Uppsalaborna får mindre i plånboken kvar, för att kunna konsumera och få igång köpkraft och så vidare?

– Ja, det gör det. Men samtidigt har det varit en reallöneökning de senaste åren. Räntorna är lägre än de varit på länge. Så i de allra flesta fall tror jag inte att det betyder så mycket.

Om det var de rödgröna som styrde Uppsala nästa år så skulle kommunen investera en hel del. De föreslår bland annat 100 miljoner kronor i vindkraftverk och menar att det kommer spara pengar framöver. Niclas Malmberg i Miljöpartiet:

– Det leder ju dels till att vi får mer förnyelsebar energi och kan minska utsläppen av koldioxid men det leder ju också till minskade kostnader framöver eftersom vi då får mycket lägre energikostnader.

Och att spara pengar tror man att man kan göra på många olika verksamheter inom kommunen idag. Tillsammans med skattehöjningen på tjugo öre tror man att man kan bibehålla kvaliteten inom vård, skola och omsorg och bibehålla 200 timanställda, trots lågkonjunkturen, berättar Vänsterpartiets Ilona Satzmari Waldau.

– Vi minskar kostnaderna för den administration som blir för av konkurrensutsättningen. Kommunen har idag väldigt höga kostnader för det. Vi tar även bort vårdnadsbidraget. Det kostar kommunen ungefär tjugo miljoner.

I ert budgetsförslag kan du garantera att det inte blir något varsel eller uppsagda i Uppsala?

– Nej, ingen kan faktiskt garantera det. Den här konjunkturen, var den tar vägen: om den fördjupas eller succesivt avmattas, det vet ingen idag, säger socialdemokraten Lena Hartwig i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista