"Typisk vänsterbudget"

20 öre i höjd skatt föreslår oppositionspartierna i Uppsala, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Igår presenterade de sitt förslag på budget för 2010 och de följande tre åren. 
Kommunstyrelsens ordförande moderaten Gunnar Hedberg har läst igenom förslaget och är inte förvånad:

- En typisk vänsterbudget, man höjer skatten och höjer också låneskulden för invånarna.

De rödgrönas förslag på budget innebär alltså 20 öre i högre skatt och dessutom en högre investeringnivå än vad de styrande Uppsala-alliansen föreslår i sitt budgetförslag.

Satsar på vindkraft

De rödgröna vill bland annat investera 100 miljoner kronor på vindkraftverk vilket då också innebär att man lånar mer. Men de tror också att långsiktigt kommer vindkraften att spara pengar åt kommunen. Socialdemokraternas Lena Hartwig menar att en skattehöjning är nödvändig för att klara av att bibehålla kvaliteten i förskola, skola och äldrevård.

– Över en halv miljard tappar vi i skatteintäkter. De 70 miljonerna som vi får in på tjugoörongen är en liten droppe i havet.

Vad är det  som får dig att tro att Uppsalaborna vill betala det?

– Jag tror att både Uppsalaborna och svenskarna är beredda att satsa mera pengar på just de här välfärdsfrågorna. 

Skattehöjningen tillsammans med minskade kostnader genom att bland annat ta bort vårdnadsbidrag och administrativa kostnader ska enligt den rödgröna oppositionen se till att 200 timanställda inom kommunen får behålla sin jobb. I deras förslag finns mer pengar till den kommunala verksamheten men kommunstyrelsens ordförande, Gunnar Hedberg, tror ändå att det skulle bli sämre för Uppsalaborna:

– Tar man bort vårdnadsbidraget och konkurrensutsättning som skapar valfrihet genom eget val, ja då har man ju också radikalt förändrat förutsättningarna för den enskilde medborgarens påverkan av sitt dagliga liv, säger Moderaten Gunnar Hedberg i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista