Flyktingbarn får ny hjälp

Migrationsverket vill ha hjälp av bland annat landshövding Anders Björck för att få kommunerna i länet att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ett annorlunda grepp, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

– Det är ganska ovanligt men samtidigt är landshövdingarna en underskattad kraft på det här området. De för ju dagligen samtal med kommuner. Det är en kraft som jag tror att Migrationsverket kommer använda sig av mer och mer, att samarbeta med länsstyrelserna och landshövdingarna.

Flyktingmottagandet i Sverige kommer enligt Migrationsverket att minska i omfattning i år och nästa år. Men det innebär inte att alla problem är lösta. Det råder fortfarande en akut platsbrist för ensamkommande flyktingbarn, idag uppgår behovet till drygt 200 platser i landet.

– Det skapar bekymmer för oss men framför allt för barnen som inte får en trygg tillvaro, säger Dan Eliasson.

Nu tar alltså Migrationsverket hjälp av landets landshövdingar för att påverka kommunerna att ta emot barnen och ungdomarna. Och gensvaret bland landshövdingarna har varit bra, enligt Dan Eliasson.

– De ser ju natuligtvis så som statliga företrädare ute i landet. Behovet av att skapa förutsättningar för att den statliga flyktingpolitiken ska fungera i landet. Så de är fullt medvetna om de utmaningar vi står inför och har uttryckt stor beredvillighet att hjälpa till och föra samtal med kommuner, säger Dan Eliasson, Migrationsverket generaldirektör.

Daniel Klaar
Sveriges Radio Östergötland
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista