"Risk för sämre mat"

På måndag ska landstingsfullmäktige besluta om var maten på Akademiska sjukhuset ska tillagas. Ett förslag är att Landstinget i Uppsala län och Västmanland gör gemensam sak. Men om det händer får kraven på ekologiska råvaror, och därmed också matens kvalitet, stryka på foten. Det menar Miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav.

- Idag så kommer den ju att tillagas i Västerås och kylas ner och fraktas över här och sedan lägger man upp den på bricka och så värms den upp. Och bara det här med att man ska kyla ner och värma upp så innebär det ju att det blir mycket svårare att få en aptitlig kost. Sedan tycker jag att det är väsentligt att de här kraven som vi har haft på ekologisk kost, det innebär ju också att man har en slags garanti för att den håller en viss kvalitetsnivå, säger Johan Edstav.

I förslaget står det att Uppsala läns landsting ska sträva efter att 33 procent av maten ska vara ekologisk. Den formuleringen tycker Johan Edstav är för luddig, jämfört landstingets tidigare mål.

Där stod det nämligen att landstinget ska uppnå samma procentandel, och det redan till 2010. Som han ser det är risken att andelen ekologisk mat minskar på grund av att den kostar mer, vilket enligt honom skulle innebära att matens kvalité blir sämre.

Men det är något som moderaternas landstingsråd Erik Weiman inte håller med om.

- Den kostutredning som gjordes för ett par år sedan visar ju tvärtom att det här är ett bra sätt att erbjuda god mat av bra kvalitet till patienterna, till ett rimligt pris och med en bra organisation runt omkring, säger Erik Weiman.

- Däremot innebär det, när vi nu går in i en situation där vi fördjupar samarbetet med landstinget i Västmanland, så måste vi ta hänsyn till det i vårt arbete, även på ett sånt här område, men det är inte samma sak som en ambitionssäkning. Det handlar om att att vi måste sätta upp de här målen gemensamt och det känns väldigt bra i de diskussioner vi har haft.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista