HEBY

Hoppet kvar för skolor

Det finns fortfarande inget beslut om framtiden för skolorna i Huddunge och Enåker. Den politiska majoriteten i Heby diskuterade frågan på söndagskvällen men vill inte ge något besked innan kommunstyrelsen på tisdag. Men de ekonomiska förutsättningarna ser nu bättre ut vilket talar för att en nedläggning kan undvikas.

– Visst, jag kan se att det har blivit en förbättring. Det har det blivit. Det går mot en nollbudget. Vi har inte något ekonomiskt läge att ta något negativt för deras del, att det får gå med minus, säger Carina Schön, socialdemokratiskt kommunalråd i Heby. 

– Det var det vi klargjorde väldigt vid första beslutet, att vi såg att det var svårt att få det att gå ihop. 

Men när du nu säger att det ser bättre ut, betyder det att det finns större möjlighet att ni driver skolorna vidare tills föräldrarna kan ta över? 

– Som det är nu blir det ju en fristående skolgrupp som i sådant fall kommer att ta på sig det här. Det är så de jobbar nu. De kommer i sådant fall att väljas av kommunstyrelsen och sedan får de ta ansvaret över höstterminen 2009, säger kommunalråd Carina Schön. 

I november kommer sedan det formella beskedet från Skolverket om föräldrarna får driva friskolor i Huddunge och Enåker. 

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista