knivsta

Cancerklinik i konkurs

(Updaterad 20.18)
Rayclinic AB försattes på eftermiddagen i konkurs, på egen begäran. Styrelsen för företaget bedömer att alla möjligheter till en finansiell rekonstruktion av bolaget nu är uttömda och ser ingen annan utväg.

- Företagets grundare har varit överoptimistiska när det gäller marknaden för verksamheten. Man har byggt upp en jättefin klinik, men styrelsen som tillträdde konstaterade med en gång att det behövdes betydligt mer tid för att bygga upp markanden. Mer tid kräver också mer kapital, och det kapitalet fanns inte, säger Lars Bern, ordförande i styrelsen för Ray Clinic AB.

Företaget har nu miljoner i skulder, hur många miljoner vill Lars Bern inte säga i dag. De ekonomiska problemen ledde till att 12 anställda vid Ray Clinics strålningsklinik i Knivsta sades upp i mars. Strax därefter byttes även företagets VD ut. Och nu är konkursen alltså snart ett faktum.

– Bakgrunden till en konkurs är alltid att det saknas pengar. Och det gör det här också. Och att det saknas pengar beror i sin tur på att det saknas patienter. Vi har alltså inte lyckats få en tillräcklig patientström för att driva den här verksamheten, säger Björn Ekwall som är tillförordnad VD.

De 17 anställda som arbetar på Ray Clinic i dag kommer därmed att förlora jobbet. Det fåtal patienter som kliniken har kommer dock först att få sin behandling avslutad, enligt Lars Bern.

- De anställda har uppsägningstid och de ströpatienter vi har kommer att bli färdigbehandlade, inga patienter kommer att hamna i kläm, säger Lars Bern.

Det var 2007 som kliniken startade med botande och lindrande strålbehandlingar för cancersjuka som specialitet. En av dom stora kunderna var Stockholms läns landsting och Karolinska Universitetssjukhuset.

– Vi hade ju ett avtal med Karolinska förra året. Som gav oss så att säga full skjuts på verksamheten. Och så skulle Karolinska investera i ny apparatur och vi hade förhoppningar om att stå för den biten. Men så blev det inte utan de investerade själva i sina apparater och då stod vi där på sidan om och då sa man upp avtalet med oss, säger Björn Ekwall.

Men varken Björn Ekwall eller Lars Bern tror att sista spiken i kistan för Sveriges första privata cancerstrålningsklinik är satt, utan att kliniken kan komma att återuppstå med nya ägare.

- I händerna på rätt ägare kan det här mycket väl återuppstå som en framgångsrik klinik. En ny ägare måste dock skjuta till 20-30 miljoner kronor, minimum, säger Lars Bern.

Varför skulle någon annan vilja gå in och ta över ett bolag, som totalt missbedömt marknaden?

- Därför att efter en konkurs är alla skulder borta.

Solna tingsrätt har utsett en konkursförvaltare åt bolaget.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista