Positiv remiss om Ärna

Uppsala kommun avger ett övervägande positivt svar i sitt remissyttrande till länsstyrelsen i frågan om ett lågprisflyg på Ärna norr om staden. Det beslutade politikerna i Uppsalas kommunfullmäktige sent i går kväll. 

 Den borgerliga majoriteten fick igenom sitt förslag på svar men hade inte alla sina egna med sig. Tre politiker röstade emot sina Allinaskollegor och i debatten var det flera rödgröna oppositionspolitiker som vädjade till att fler inom Alliansen skulle göra likadant.
En av dem var socialdemokraten Elnaz Alizadeh.

– Det är ett kolossalt underbetyg åt det politiska ledarskapet i Uppsala, att vi idag riskerar att hamna i ett läge där kommunen ställer sig positiv till ett civilflyg på Ärna. Jag kan bara vädja till de enskilda ledamöterna i Alliansen att våga följa sin egen övertygelse i denna väldigt centrala fråga för kommunen, säger hon.

Huruvida ledamöterna i den styrande borgerliga alliansen följde sin övertygelse eller inte vet bara de själva men det var tre stycken som gick emot sina egna allianskollegor och istället röstade på den rödgröna oppostionens tydligt nej-sägande förslag på svar i frågan om en civilflygplats på Ärna. I debatten gick centerpartisten Stephen Schad upp i talarstolen.

– Jag skulle bara vilja klargöra en sak. Det är att centerpartiets halva kommunfullmäktigegrupp faktiskt inte är riktigt eniga i den här frågan utan att det finns, ungefär halva gruppen, som inte tycker att Ärna inte är en väldigt bra idé, säger han, 

Centerpartiet hamnade i centrum även innan själva debatten satte igång då blev tillfälle för kommunfullmäktige att diskutera en ordningsfråga i ärendet om en civilflygplats på Ärna. Kommunfullmöktiges ordförande, moderaten Lars Bäcklund, hade tillsammans med stadsjuristen tittat närmare på om det skulle förekomma jäv i samband med beslutet. Centerpartisten Ingmar Jansson ifrågasattes och ombads att tänka efter om han verkligen kunde vara med i beslutet då han äger en fastighet som gränsar till Ärnamarken. Han ville vara med i omröstningen för att kunna rösta emot Alliansen förslag men fick sen vika sig och ersattes med en annan inom partiet, Carl Thunman, vilket den rödgröna oppositionen ifrågasatte rejält.

Debatten om själva sakfrågan kom sedan att, bland annat, handla om hur stor vikt Uppsalas yttrande har i länsstyrelsens slutgiltiga beslut.

Mats Gyllander (M):

– Det vi har att ta ställning till är ett remissvar till länsstyreslen. Det är alltså inte ett kommunalt veto om ja eller nej på Ärna flygplats.

Lena Hartwig (S):

– Det är definitivt inte oväsentligt var Uppsala kommun står med tanke på vad både vår regering och riksdagen har tagit och Uppsala kommun själv har tagit, i form av den här klimatutmaningen.

Debatten kom också att handla om hur lågprisflyget möjligen strider mot miljöbalken, om Alliansens miljökrav i sitt positiva svar var tillräckliga och kan man säga nej till 1000 nya arbetstillfällen som Uppsala Airport påstår sig kunna skapa med flygplatsen?

Eva Edwardsson (FP):

– Det är viktigt. Den här civila flygplatsen genererar faktiskt arbetstillfällen. Alla arbetstillfällen är väldigt viktiga.

Ilona Satzmari Waldau (V):

– Marken på Ärna kan användas för Uppsalas utveckling och mer jobb än vad en civilflygplats kan göra.

I flera timmar gick kommunfullmäktiges politiker, om vartannat upp i talarstolen för att argumentera för och emot.

I pausen när politikerna skaffade sig förfriskningar i kaféet utanför salen möttes de av protestanter som hade satt upp klassisk avspärrningstejp med texten "klimatbrott" tvärs över in- och utgångar.

Svaret som sent på måndagskvällen slutligen röstades igenom innefattar flera positiva aspekter på en etablering av ett lågprisflyg men innehåller också en rad miljökrav som kommunen vill att länsstyrelsen, om den ger tillstånd, ska beakta.

Länsstyrelsen tar i höst beslut om huruvida de ska ge tillstånd om en civilflygplats på Ärna till de sökande, försvarsmakten och Uppsala Airport AB, eller inte.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista