östhammar

Busschauffören frias

Den busschaufför som körde en av bussarna vid olyckan på länsväg 288 vid Rasbo och som fälldes för bland annat vållande till annans död i tingsrätten friades i dag av Svea Hovrätt.

Hovrätten anser att chaufförens körsätt sannolikt bidragit till olyckans förlopp, men att hon inte varit så oaktsam att hon ska fällas för brott.
Vad tänker du om domen? Skriv här:

Hovrätten gör alltså en annan bedömning än tingsrätten och friar den 24-åriga kvinnan från de tre åtalspunkterna vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Enligt hovrätten var det en rad olyckliga omständigheter som orsakade bussolyckan på länsväg 288 vid Rasbo, då sex personer miste livet och flera skadades. Och även om den nu friade bussföraraens körsätt, sannolikt bidragit till olyckan, så innebär hennes agerande den där februarimorgonen för två år och dryga två månader sedan, inte ett sådant felbeteende eller risktagande att hon kan straffas för olyckan, enligt hovrätten.

Kvinnan som körde bussen vill själv inte ställa upp på någon intervju. Men den friande domen innebär en otrolig lättnad för den nu 24-åriga kvinnan, säger hennes advokat Anna Ling.

- Det var vad vi hade hoppats på, så vi blev mycket nöjda. Jag har pratat med min klient och hon blev jätteglad.

Vad var hennes första reaktion?

- Lättnad, hon kommer ju naturligtvis få bära med sig sina ärr från olyckan, precis som alla andra, men att hovrätten friar henne är jätteskönt. Hon ser framåt, hon har flyttat och börjat ett nytt liv och nu kan hon verkligen sätta i gång med det, utan känslan av att någon påstår att det som hände var hennes fel, säger Anna Ling.

Själv har hon inte hunnit ta del av domen ännu, utan bara fått delar av den uppläst per telefon. Därför vill hon i nuläget inte kommentera dess enskilda delar.

- Jag har pratat med min huvudman och sedan har det ringt journalister i ett. Men det primära är ju deras domslut, att åtalet ogillas.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista