Grisstopp i Uppland

Tierp, Östhammar, Heby och Knivsta kommuner kommer inte servera fläskkött i morgon på de ställen där kommunen står för maten. Och i livsmedelsbutikerna i Uppland har många kunder i dag tvekat om att köpa fläskött efter Ekots nyhet i morse om hur grisar som föds upp i Danmark behandlas.

Så mycket som 40 000 ton fläskkött importeras per år från Danmark till Sverige och så här lät det bland kunderna i en matbutik i Uppsala i dag.

– Det är jätteotäckt. Man mår ju dåligt av att höra det.

– När man hör sådant här, då blir man ju verkligen ledsen.

– Vi ska inte ens prata om det. Så hemskt är det. Jag blir arg.

"Vi går i vad som känns som en ändlös korridor. Stanken är vedervärdig och det är blodstänk på golvet. Boxarna, eller burarna som det mer ser ut som, är så små att djuren inte kan röra sig åt något håll. Efter att hela sina liv stått still, kan många av dem knappt gå. Mellan 70 och 90 procent lider också av skador i magsäcken."

Så lät det när ekots reportrar besökt en dansk grisuppfödare i det inslag som upprört många svenskar i dag. Mycket danskt fläskkött köps av svenska kommuner, det gäller bland annat Uppsala. Monica Rönn är kostchef i Uppsala kommun och har också hand om ramavtalen för Tierp, Östhammar, Heby och Knivsta.

– Jag har säkerställt utifrån matsedeln att det inte är danskt kött vi serverar.

Hur länge ska det här gälla?

– Jag tittade tre veckor framåt och då måste jag ju följa i massmedia vad som händer.

Men hur vet du att ni kan lita på era leverantörer?

– Ja, de får ju leverera intyg till oss när sådant här uppstår.

När kan de som äter i kommunens regi äta griskött som inte har producerats under de här omständigheterna?

– Det har inte jag något datum på. Inte för dagen i alla fall.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista