Företagen påverkas olika av euron

Långtifrån alla uppländska företag tror att ett införande av euron kommer att ge några omedelbara effekter, det visar en rundringning som Upplandsnytt gjort. Jonas Lundin är vd för Kumlins måleri som har närmare 1000 anställda och han tror inte att företaget kommer att påverkas speciellt mycket om vi inför euron.
- Jag tror inte att det omgående får några effekter för oss. Vi jobbar på den svenska marknaden så någon direkt positiv eller negativ effekt tror jag inte det får, säger han. En rundringning till ett tiotal större företag i Uppland som Upplandsnytt gjort visar visserligen att många tror att de kommer att påverkas positivt om vi inför euron i Sverige. Det handlar framförallt om företag som exporterar sina produkter till euroländerna, till exempel Bacho verktyg i Enköping. För med samma valuta så skulle exportföretagen inte behöva oroa sig för valutakurser som ändras. Men det finns också de som inte tror att euron kommer att ha någon direkt inverkan på verksamheten. Kumlins måleri är ett exempel - Gamla Uppsala Buss ett annat. Anders Lundwall på Uppsvenska handelskammaren håller med om att tjänsteföretagen inte är de som kommer att påverkas mest om vi inför euron i Sverige. - De kommer att påverkas mindre. Men tjänsteföretagen är beroende av sina kunder och om kunderna är exportföretag som måste dra ner för att vi inte har euron så kommer tjänsteföretagen och handeln påverkas, säger han. Men Jonas Lundin på Kumlins måleri tror att företaget skulle få större möjlighet att expandera utomlands om vi införde euron i Sverige, men samtidigt kan euron göra det enklare för utländska tjänsteföretag att etablera sig i Sverige. - Vi har inte råd att spela med valutor som far upp och ner. Om den risken försvinner så ökar möjligheterna för att vi ska expandera. Samtidigt kan euron göra att utländska företag lättare tar sig in i Sverige, säger Jonas Lundin. Kontakta reportern: Magnus Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".