Demonstration mot avvisning

I förmiddags var det demonstrationer utanför migrationsverkets förvar i Märsta. Nätverket Ingen människa är illegal protesterade mot en avvisning av ett 50-tal irakier till Irak som skedde på morgonen.

Men demonstranterna kom för sent. Avvisningen skedde med en chartrat plan som lyfte från Arlanda redan halvnio i morse. Det är andra gången polisen genomför en gruppdeportation av irakier, den första skedde i februari och den kritiserades sedan de deporterade klagat på en för hård behandling.

– Jag anser att den här typen av massutvisningar är det tydligaste exemplet på hur inhuman migrationspolitiken blivit. Jag anser inte att någon människa har rätt att bestämma var en annan människa ska flyttas, säger Linn Bursell från nätverket Ingen människa är illegal och fortsätter:

– De här utvisningarna sker ju ofta med tvång och man använder ofta handfängsel. Man drogar folk och man har chartrat de här stora planen för att kunna skicka så många som möjligt, och så billigt som möjligt.

Enligt migrationsverkets presstjänst har polisen rapporterat att allt gått lugnt till denna gång.

Anna-Klara Bankel/SR Stockholm
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista