"Försök inte lura oss"

Föräldrarna på Björkvallens förskola i Björklinge är kritiska till hur kommunens tjänstemän agerat inför beslutet om nedläggning av förskolan och anklagar dem för att ha försökt föra dem bakom ljuset. Tjänstemännen har felaktigt påstått för både föräldrar och politiker att förskolans nuvarande lokaler skulle sakna bygglov, säger föräldrarna.

I dag ska politikerna i Uppsala ta ställning till om förskolan Björklinge ska läggas ner eller inte och föräldrarna är besvikna.

– De kunde vara mer ärlige emot oss. Vi kämpar för våra barn, det är det bästa vi har. Och då känner vi: försök inte lura oss. Sitt inte på ett möte och ljug oss rätt upp i ansiktet, att här finns inget bygglov. Och sedan får vi reda på av ett misstag att det finns bygglov, säger föräldern Anna Torstensson.

Menar ni att kommunen medvetet försökt lura er?

– Man hoppas ju att det inte är så, men visst känslan är att de försökt lura oss.

Att det inte skulle finnas bygglov för Björkvallens förskola påstås också i det faktaunderlag som tjänstemännen tog fram till politikerna när frågan om nedläggning var uppe i barn- och ungdomsnämnden förra gången, i april.

Men det finns ett giltigt bygglov. Ett femårigt sånt togs 2005 och det bygglovet gäller även hela nästa år. Kanske menas i tjänstemännens underlag att det inte finns ett permanent bygglov, men om det är det som menas kan inte utläsas av handlingen.

Föräldrarna säger också att tjänstemän trots deras begäran inte velat lämna ut offentliga handlingar som de begärt. Den tjänsteman som skött ärendet är bortrest och kunde inte i går inte nås för att svara på det och hans chef som vi talade med hade ingen kännedom om den saken.

Uppdragsstrategen Göran Hedefalk på kommunen säger att det viktigaste skälet till att lägga ned Björkvallens förskola i alla fall är ett annat, nämligen att det finns plats för alla förskolebarnen i Björklinge på Ramsjö förskola.

– Även utan Björkvallens förskola så tillgodoser vi full behovstäckning under hösten i Björklinge, säger han.

Men Anna Torstensson menar att kommunen då tänker ganska kortsiktigt.

– Det vi önskar är att vi får det här året, tills man ser att det behövs fler platser i Björklinge. För det kommer att behövas. Och att man då kan vidareutveckla planen med en annan lokal lösning, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista