Kritik mot ordförande

Uppsalas rödggröna oppositionspolitiker kritiserar nu Uppsala kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Lars Bäcklund, för hur han hanterade frågan om jäv när beslutet om yttranadet krin civilflygplats på Ärna togs av politikerna i måndags. De menar att han behandlade två ledamöter i kommunfullmäktige olika.

– När fullmäktiges ordförande tar upp att en person som är mot flygplatsen bor för nära för att få delta i beslutet så tycker vi att jobbar man på flygplatsen då är man ju i så fall också jävig. Då ska man pröva det också inte bara den ena sidan. Man ska prova jäv för alla, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Satzmari Waldau.

En av de två ledamöter som oppostionen syftar på är centerns Ingmar Jansson. Han äger en fastighet som gränsar till flygplatsen och hade tänkt rösta emot sina egna allianskollegor i frågan om lågprisflyg på Ärna. Efter, vad vissa politiker kallar påtryckningar anmälde sig till slut Ingmar Jansson sig själv som jävig.

Den andra politikern som oppositionen menar att ordförande Bäcklund borde ha tittat näramre på menar själv att han inte är jävig. - moderaten Mats Gyllander.

Han jobbar om dagarna som informationschef på luftstridsskolan på Ärna. Ilona Satzmari Waldau gick upp i talarstolen och påpekade situationen för ordförande.

Men någon diskussion om Mats Gyllander var jävig blev det inte i samma utsträckning som med Ingmar Jansson. Ordförande själv Lars Bäcklund förklarar.

– Det är inte samma sak och jag har inte kunnat finna att den som är anställd vid flygvapnet är jävig i en fråga som gäller miljöaspekterna på civilflyg på Ärna, säger han.

Inte de facto att han kan möjligtvis bli berörd, är inte det nära nog jäv för att ha tagit upp det tydligare då, i måndags?

– Nej, jag ser det inte så.

Socialdemokraten Lena Hartwig är också kritisk till varför ordförande Bäcklund så tydligt markerade jäv i just detta beslut.

– Varför agerar fullmäktiges ordförande inte så här varenda gång? Varför var det just nu?

– Att jag ställde frågan berodde på att jag långt innan och från flera håll hade fått höra att möjligen skulle vara så att någon av ledamöterna vore jävig, förklarar Lars Bäcklund.

– Känslan av att detta var ett politiskt agerande kan ingen ta bort från mig, säger Lena Hartwig.

Men Lars Bäcklund anser inte att han agerade fel under sammanträdet.

– Jag anser att jag har följt lagen och vill andra överklaga så får de göra det, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista