Nekar till våldtäkt

Rättegången mot dom två män som står åtalade för att ha våldtagit en 14-årig flicka ombord på ett nattåg mellan Boden och Stockholm, avslutades strax före lunch i dag i Uppsala tingsrätt.

Männen, som är 53 och 54 år gamla, nekar till anklagelserna om våldtäkt mot barn.

– Jag hävdar att den första mannen haft genomfört samlag med henne även gärningar som är att jämställa med samlag, säger åklagare Emma Häggström

Det är valborgsnatt och i en kupéerna ombord på nattåget mellan Boden och Stockholm, färdas dom två männen. I kupén färdas också den 14-åriga flickan. Den 53-åriga mannen medger att han har haft sex med flickan ombord på nattåget, men han förnekar brott.

Christer Söderberg är 53-åringens advokat:
– Det är frågan om en situation där han inte haft anledning att uppfatta henne som underåring. Och det har varit ett gemensamt ställningstagande att ha sex med varandra.

Männen och flickan kommer från norra Sverige, men eftersom flickan gjorde sin polisanmälan i Uppsala, där männen också greps, så har rättegången hållits i Uppsala tingsrätt, bakom lyckta dörrar, med hänsyn till flickans låga ålder. Förutom hennes berättelse som har spelats upp i rätten på dvd har åklagaren bland annat stött sin bevisning på ett rättsintyg, samt tre vittnen som också befann sig i kupén när dom två männen ska ha våldfört sig på flickan.

Den andra åtalade mannen förnekar att han ska ha haft någon sexuell kontakt med flickan.
– Min klient förnekar gärningarna, säger hans advokat Mikael Horneman.

Han har medgett att han befunnit sig i målsägandens säng, hur förklarar han det?
– Han har befunnit sig i den sängen, det är en omständighet han medgivit. Någon annan förklaring är jag inte beredd att lämna i dag.

54-åringen försattes i dag på fri fot i väntan på dom, 53-åringen är fortsatt häktad. Dom väntas om en vecka.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista