Studiebonus på SFI

Upp till 12 000 kronor i bonus om du lär dig svenska fortare? Ja, det kan bli verklighet i Uppsala. Staten vill införa bonusen på prov och Uppsala har anmält intresse för att vara en av femton försökskommuner. Gita Parvar, som tagit examen efter fyra års SFI-studier, tycker inte att det är en bra idé.

 –Man måste träna mycket. Man måste läsa tidningen och lyssna på svensk tv och radio.

Men det tog fyra år för dig och du berättade att för dina barn gick det mycket fortare?

–Ja, när vi flyttade hit var min dotter 14 år och hon slutade efter sex månader och det gjorde min min son som var 7 år också. Nu pratar de bra svenska och de har inga problem.

Gita Parvar är kritisk till att införa en studiebonus och tror inte att det hade motiverat henne till att lära sig svenska snabbare. Men Latifa Kosha, som läst svenska i nio månader är positiv till en studiebonus för snabba studenter.

–Det är ett bra förslag för oss. Därför att studenterna får fortsätta att kämpa för att lära sig bättre och fortare, säger Latifa Kosha.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista