Djur vanvårdas trots djurförbud

Ett stort antal lantbrukare i Uppsala län har de senaste åren fått djurförbud eftersom de grovt misskött sina djur. Men i flera fall har det tagit mycket lång tid innan vanvården stoppats av myndigheterna. Till exempel tog det tolv år innan en lantbrukare i Enköping förbjöds att ha hand om djur.
En sammanställning som Ekot gjort, visar att det i dag finns 17 lantbrukare i Uppsala län som har djurförbud. Förbudet innebär att de varken får äga eller ha hand om djur eftersom länstyrelsen bedömt att de inte kan sköta sina djur. Mycket dåligt skick I många av dom här fallen har det doch tagit mycket lång tid innan förbudet trätt i kraft. Ett fall gäller en lantbrukare i Enköping. De första missförhållandena rapporterades in redan 1986. När kommunens djurskyddsinspektör besökte gården fann man att ladugården var i mycket dåligt skick. Hönshuset var fallfärdigt med trasiga fönster och det saknades både elektricitet och extravärme på vintern. Hästarna fick ingen hovvård och på gården fanns också ett stort antal katter som var sjuka och skadade eller som hade skötts under mycket bristfälliga former. Lantbrukaren hade också sysslat med sådant som bara veterinärer får göra, tex egenhändigt avlivat en katt genom att spruta avlivningsvätska i buken på den. Misskötseln pågick år efter år, men först 1998 beslutade länsstyrelsen om djurförbud. Då hade det alltså gått över tolv år sedan vanvården uppmärksammades första gången. Flera liknande exempel där det tagit flera år innan lantbrukarna stoppats finns även i Tierp, Östhammar och Uppsala. Claes Kilhberg är stadsveterinär i Uppsala och ansvarar för djurskyddsinspektionerna i kommunen. Han menar att det ibland kan dra ut på tiden p g a av att djurskyddsinsepktören och länsstyrelsen har olika uppfattningar om hur pass allvarligt man ska se på bristerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".