Åtal väntas idag

Idag väntas åtalet vid Uppsala tingsrätt mot den man från Norduppland som ska ha tvingat mängder av tonårstjejer i Sverige till sexuella handlingar framför datorns webb-kamera. Mannen ska ha hotat tjejerna och deras familjer till livet. Hot som fått tjejerna att göra det han ville.

Mannen, som i dag är drygt 30 år gammal, har tidigare dömts för liknande brott. 1996 dömdes han för att han via telefon och genom hot tvingat barn till sexuella handlingar. 21-åriga Sofia drabbades av mannen när hon bara var sju år. Hon minns att hon var ensam hemma och svarade när telefonen ringde.

– Han började fråga vad jag hade på mig för kläder. Och jag hade då på mig ett nattlinne. Så han frågade om jag hade något under nattlinnet. Och jag sa då att jag hade ett par trosor på mig. Och då ville han att jag skulle ta av mig trosorna. Men jag frågade varför, och då sade han bara: gör det nu! Jag står utanför din dörr, jag ser dig, sa han.

– Så jag tog av mig trosorna. Och så ville han att jag skulle ta av mig nattlinnet också, vilket jag gjorde, berättar Sofia.

Mannen fortsatte att hota Sofia att om hon inte gjorde som han sa så skulle han döda en av hennes anhöriga. Så hon lydde, av rädsla för att han faktiskt kunde finnas i närheten, precis som han sade.

– Jag började ju gråta så fort den här mannen sa att jag skulle ta av mig kläderna. Det var bara att göra som han sade, annars skulle han komma in och göra någonting, kanske kidnappa mig eller nåt, berättar Sofia.

– Han fortsatte med att säga åt mig att gå ut på balkongen, då jag var alldeles naken. Och så bad han mig att jag skulle ställa mig på bordet ute på balkongen och ta mig mellan benen, vilket jag gjorde.

Efter att mannen lagt på sprang Sofia ned till en granne, där hennes syster fanns hos sin kompis. Det visade sig att systerns kompis lite tidigare också hade fått ett samtal från samma man, men hon hade bara lagt på luren.

Senare samma år dömdes mannen till rättpsykiatrisk vård. Men redan två år senare åtalades han igen för samma typ av brott. Han fick då skyddstillsyn och vård. För fyra år sedan dömdes han återigen för liknande brott, då fick han villkorlig dom och samhällstjänst.

Det han i dag väntas bli åtalad för har bedömts som ett av Sveriges mest omfattande fall av sexuellt ofredande, där mer än 60 tonårstjejer alltså via webb-kamera och via chatt på nätet tvingats att utföra sexuella handlingar, och precis som tidigare ska mannen ha haft ingående kunskap om tjejernas anhöriga för att kunna hota dem.

Sofia, som drabbades 1996, säger att det här är något som påverkat hennes sätt att se på information som ges via telefon och internet.

– Det man lärt sig av det är att man blivit ännu mer försiktig. Att man noga ska tänka över vad man gör, vad man skriver och vad man säger, både på nätet och i telefon. Jag tycker fortfarande att det är obehagligt än i dag, säger hon.

– Det är så hemskt alltså. Man har ju med sig det hela livet, det har man ju. Men jag tror att det är väldigt nyttigt att prata om det faktiskt, säger Sofia.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista