Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tandlösa regler för bönder som vanvårdar

En lantbrukare i Tierp har kvar sina djur trots att han fått djurförbud. Vare sig kommunen eller länstyrelsen har brytt sig om att kontrollera om förbudet efterlevts. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort i samarbete med Ekot.
På Jordbruksverket har man också fortsatt att registrera lantbrukarens kor trots att han bedömts som direkt olämplig att ha hand om dem. Lantbrukaren från Tierp har i flera år utsatt sina djur för grov vanskötsel. Exempelvis har hans kor påträffats utan vindskydd i bitande vinterkyla och utan vatten. För att skydda djuren från mer lidande beslutade Länsstyrelsen i mitten av januari om han inte längre varken skulle få äga eller ha hand om djuren; ett förbud som inte haft någon effekt. På miljöförvaltningen i Tierp säger man sig varken ha tid eller resurser att kontrollera om djurförbud efterlevs. Istället säger man "att man utgår i från att djurförbudet efterlevs av den som får det". Inte heller på Länsstyrelsen som utfärdade förbudet har man brytt sig om att kontrollera om lantbrukaren efterlevt det. Man har inte ens meddelat Jordbruksverket om djurförbudet. Det var först efter ett tips från allmänheten som man fick reda på det och nu har ett nytt ärende inletts. Bl a ska lantbrukaren få svara på en remiss om att det verkligen är hans kor. - Varje ärende måste kommuniceras och behandlas på ett riktigt sätt och med beaktande av rättssäkerhetsgarantier, säger Roger Gustavsson, länsassessor vid länsstyrelsen. - Men borde inte ni rapportera in till jordbruksverket att de här lantbrukarna har djurförbud? - Vi har ingen sådan skyldighet eller regler att vi ska göra så, men det skulle vi förstås kunna göra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".