Gimo

Tjänstemän blir kvar

Nu går Sandviks tjänstemän med på en arbetstids-förkortning och lönesänkning för att vara med och rädda antalet anställningar. Det är Unionen-anställda på Sandvik i Gimo som har gjort den för tjänstemän ovanliga uppgörelsen.

- Det vi har gjort är att rädda jobben. Vi får gå ned i lön med 10 procent, men vi går också ned i arbetstid med 10 procent. Det innebär att man som tjänsteman är hemma en dag varannan vecka.

Avtalet gäller samtliga 350 tjänstemän som arbetar på Sandvik Coromant i Gimo, till den 31 mars 2010, och det innebär att de 45 anställda som varslades den 31 mars får behålla jobbet.

För två veckor sedan gick IF Metall-medlemmarna på företaget på en 15-procentig arbetstidsförkortning och en 12-procentig lönesänkning. Liknande avtal för metallare har slutits på andra håll i landet, men att tjänstemän går med på en arbetstidsförkortning och lönesänkning för att rädda jobben är mer ovanligt.

Enligt Claes Nord reaktionerna från medlemmarna varit övervägande positiva, men det finns också de som är mer skeptiska.

- Folk är ju naturligtvis oroliga och undrar om det här kommer att räcka. Det är ingenting man kan svara på. För tillfället ser vi att det kommer att räcka, men man vet ju inte vad som händer i framtiden.

Vad tror du att den här typen av avtal kan få för konsekvenser på lång sikt?

- Det är inte bra, för det öppnar ju upp för flexibla löner och flexibel arbetstid. Och vi står ju inför en avtalsrörelse 2010, där vi ska teckna nya avtal. Det är klart att det här inte är bra. Men som vi såg nu så var det här det enda sättet att rädda jobben på kort sikt.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista