Lokalbeslut om vargjakt

Man ska kunna jaga varg på licens i Sverige utöver den skyddsjakt som finns i dag och länstyrelserna ska få ökade befogenheten att besluta om rovdjursjakt. Det föreslår regeringen i sin rovdjursproposition. Länsstyrelsen i Uppsala län välkomnar ett ökat mandat.


- Länsstyrelen är ju bättre lämpade för att fatta beslut regionalt och lokalt, säger Johan Månsson.

I dag beslutar Naturvårdsverket om skyddsjakt på rovdjur och nu föreslås länsstyrelsen ta över en del av den hanteringen, i de områden där stammen förökar sig. Förslaget innebär också att tre rovdjursförvaltningsområden införs och att länsstyrelsen inrättar en särskild viltförvaltningsdelagation med landshövdingen som ordförande.

I propositionen ingår också att licensjakt på varg tillåts. Men någon licenjakt av varg blir det inte i Uppsala län, säger Johan Månsson. För här finns ingen reproducerande stam.

- Vi kommer möjligen få besluta om skyddsjakt på enskilda skadegörande individer i framtiden. Det kan jag tänka mig kommer att ske.

Länsstyrelsen har inte fått ta del av hela propositionen och har ännu svårt att sia om vilka konsekvenser den förändrade rovdjurförvaltningen skulle kunna få, menar Johan Månsson. Men det skulle kunna bli så att jakten på lodjur ökar eftersom lodjursstammen är mycket stor i länet.

- Där tror jag att man kommer få se en skillnad. Eftersom vi bär en stor del av lodjursstammen i det mellersta området så kanske vi kommer få fortsätta att göra det eftersom vi är det enda län i det mellersta området som saknar vargrevir och vargetablering.

Men farhågor har uttryckts om att det kan leda till att det blir lättare att pressa fram fler jaktlicenser om besluten tas lokalt. Men det ger inte Johan Månsson på Länsstyrelsen mycket för.

- Den enda skillnaden är att det kommer bli en större möjlighet att diskutera och förankra de beslut som fattas på en regional nivå.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista