ÖSTHAMMAR

Bibliotek för miljoner

Mellan 16 och 27 miljoner kronor - så mycket kommer det att kosta att bygga om det gamla stadshotellet i Östhammar till ett nytt stadsbibliotek. Frågan är om kommunen har råd med de kostnaderna i nuvarande trängda ekonomiska läge.

-Vi är väldigt överens om att den här typen av satsning i Östhammars tätort är väldigt viktig. Det är viktigt för kommunen att få ett nytt huvudbibliotek. Sen är det en helt annan fråga om vi har råd med det under rådande ekonomiskt läge. Det kan jag inte riktigt svara på. Det är för tidigt, säger C-kommunalrådet Jacob Spangenberg.

Tanken är att ett nytt huvudbibliotek byggs i två våningar i stadshotellets flygel mot torget. Det billigaste av de fyra alternativen omfattar enbart bibliotek och kontor och kostar enligt den nya kalkylen 16 miljoner. Lägger man dessutom till en hörsal ökas kostnaden till 23 miljoner. Det dyraste alternativet ligger på 27, 5 miljoner och omfattar bibliotek, hörsal och bostäder. Bygger man enbart bibliotek och bostäder, utan hörsal, så hamnar kostnaden på 21 miljoner.

På tisdag kommer de här kalkylerna att diskuteras av politikerna i kommunens arbetsutskott. Östhammars kommuns ekonomiska läge är utsatt, och det råder inköps- och investeringsstopp och anställningsstopp för stora delar av kommunen. Finns då utrymme ens för det billigaste alternativet för biblioteksbygget, det på 16 miljoner?

-Jag kan absolut inte bedöma det förnärvarande. Jag behöver analysera och diskutera den här frågan mer innan jag kan komma med några kategoriska uttalanden om detta.

Tror du att ni kommer till ett beslut om hur ni ska göra redan på tisdag?

-Jag tror vi att vi behöver det här betydligt mer. Jag kan inte alls bedöma när man kommer till ett beslut åt det ena eller andra hållet. Tidigt i höst borde vi ha en ganska klar bild av det här, säger Jakob Spangenberg.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista