Besparingar inom färdtjänst kritiseras

I går beslutade gatu och trafiknämnden att alla busslinjerna ska vara kvar och likaså biljettpriserna. Det man nu ska spara på är bland annat färdtjänsten som ska effektiviseras genom att de som är handikappade till exempel ska kunna samåka med taxi.
Förslaget innebär att man sparar 24,8 miljoner kronor och får budgeten i balans. Vad det i praktiken kommer innebära är ännu inte bestämt, men en idé är att få funktionshindrade att dela taxi och att bättre samordna flexbusstrafiken. Ett förslag som möter starkt motstånd av Ann Kristin Andersson på synskadades riksförbund i Uppsala. - Ska man hämta upp flera personer så är ett sådant system väldigt sårbart med problem som långa väntetider. Det finns ingenstans i Svergie där det fungerar och där vi ser att det man kan hålla en kvalitet som är acceptabel, säger hon. Hilde Klasson är ordförande i gatu och trafiknämnden. - Det här har tidigare prövats i Uppsala med ett dåligt resultat. Men jag menar att vi måste pröva det igen och inte göra om samma misstag. Hon säger samtidigt att hon förstår att många är oroliga som har dåliga erfarenheter sedan tidigare, men att man inte får mer pengar av kommunfullmäktige och att Uppsala ligger 70 procent över riksgenomsnittet vad gäller kostnaderna för färdtjänsten. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".