Åk med SMS i hela länet

Som ytterligare ett steg mot att komma bort helt från kontanthanteringen så införde idag Upplands Lokaltrafik möjligheten att köpa SMS-biljetter för resor med såväl dom gula regionbussarna som Upptåget.

För två år sedan infördes ju möjligheten att köpa SMS-biljetter med mobiltelefonen på stadstrafiken i Uppsala. Och från och med idag införs alltså samma typ av system att i hela länet.

– Vi har ett mål att på sikt minska kontanterna ombord på bussar och tåg, och det här är ett sätt att göra det på, säger Nikodemus Kyhlén som är försäljningschef på UL.

I takt med att mynten och sedlarna blir färre framme vid ratten minskar risken för att busschaufförerna ska utsättas för rån. På lite längre sikt vill UL göra som Storstockholms Lokaltrafik redan har gjort: slopa allt vad kontanter heter.

I Uppsala infördes systemet med SMS-biljetterna på dom gröna stadsbussarna för ett par år sen och har med tiden blivit populärt bland resenärerna.

– Det verkar bra och det varkar vara ett smidigt sätt att använda det.

– Om man inte skulle ha några extra pengar så är det bara att ta upp mobilen.

– Jag har köpt det en gång, men det var som sista utväg för jag hittade inte mitt busskort.

Värt att notera är att det inte kommer kunna gå att åka med SMS-biljett på dom bussar och tåg som trafikerar Arlanda.

Till en början kommer prisupplägget vara detsamma för en resa, oavsett om man gräver fram betalningen från plånboken eller knappar fram den med mobilen.

– De zoner och så som de ska välja är ju detsamma som för övriga biljetter, så vi hoppas ju att det ska bli lättbegripligt, säger Nikodemus Kyhlén.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista