Brott mot djurförbud kräver bättre samarbete

Bättre samarbete mellan länstyrelsen och jordbruksverket skulle göra att en kommun snabbare kunde upptäcka lantbrukare som bryter mot sitt djurförbud enligt Göran Karlsson, miljönämndens ordförande i Tierp.
Varken miljöförvaltningen eller länstyrelsen kontrollerade om tierpslantbrukaren verkligen gjorde sig av med sina djur efter det att han fått djurförbud i januari i år. Istället var det genom ett tips från allmänheten som det blev känt att han behållt 22 kor. Enligt länstyrelsen är det miljöförvaltningen som ska kontrollera att förbudet efterlevs, men att det inte skett beror enligt Göran Karlsson på att det bara finns två djurskyddsinspektörer i Tierp och en sån kontroll skulle stjäla resurser från andra viktiga frågor. I dag rapporterar inte länstyrelsen till jordbruksverket vilka som får djurförbud. Det innebär att tjänstemän på jordbruksverket kan sitta och registrera köp och försäljning av djur hos lantbrukare som förbjudits att ha med djur att göra. Fick jordbruksverket reda på vilka som har förbud skulle man enkelt kunna slå larm till kommunens djurskyddsinspektörer när en lantbrukare med djurförbud köper eller säljer djur. - Det är en lucka i en lagstiftning för det borde gå med automatik, säger Göran Karlsson. Han säger också att han inte kände till det här men menar att det vore ett naturligt samarbete. Johan Beck-Friis, informationschef vid Sveriges veterinärförbund, tycker också att en sådan rutin vore bra. Men han är samtidigt kritisk till att Tierps kommun inte själva kontrollerar att förbudet efterlevs. - Det är ju allvarligt när man har personer som man vet har djurförbud, då får man sätta in extra kontrollåtgärder på de personerna. Han säger också att man får prioritera de här frågorna högre. Korna finns kvar i lantbrukarens. Nu är det upp till länstyrelsen och polisen att se till att lantbukaren verkligen gör sig av med djuren. Kontakta reportern: Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".