"Bra skrota elevråd"

Att skrota elevråden och starta kårer, som många gymnasieskolor i Uppsala gör, kan vara ett bra sätt för att få fart på elevinflytandet. Det tror Christina Wahlund Nilsson, som arbetar med inflytandefrågor på Rädda barnen.

- Ett sätt att öka intresset kan vara, som ungdomarna själva säger, att hitta nya strukturer och tillsammans med sina kompisar hitta nya former för inflytande.

Som Upplandsnytt rapporterade i morse är det svala intresset från eleverna ett problem för elevråden på flera av Uppsalas gymnasier. Christina Wahlund Nilsson, på rädda barnen, som arbetar för att öka elevinflytandet i skolan, menar att det bristande engagemanget bland äldre elever ofta handlar om att man helt enkelt gett upp.

- Om man ständigt får höra: ”nej, inte här, inte nu”, när man försöker vara med och påverka, då är det väldigt lätt att så småningom ge upp. Vi ser att det ofta är bättre på förskolan, än vad det är på högstadiet, när det gäller elevinflytande.

Att elever på flera gymnasier i Uppsala nu slopar elevråden och i stället starta kårer, med förhoppningen om att en organisation, som byggs upp av eleverna själva, ska bli mer effektiv och få fler elever att engagera sig för att påverka sin skolmiljö, kan vara bra tror Christina Wahlund Nilsson.

- Ja, om man nu inte tycker att elevråden har fungerat, så kan det vara bra. Väljer man att byta namn, struktur och rum, så kan det vara ett sätt att öka engagemanget.  

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista