FP anfölls med ägg

Flera folkpartister som deltog vid ett torgmöte vid Stora torget i Uppsala utsattes för äggkastning av maskerade män, strax efter klockan 18 på torsdagskvällen.

Värst drabbad blev Francesco Kovacs, som bland annat träffades vid tinningen och på armen.

- Det är en av våra äldre medlemmar. Han hade precis kommit förbi och så träffades han oturligt nog. Han fick skrubbsår och en lättare krosskada vid tinningen och på en armen, säger kommunalrådet Karolina Hilding (FP), som också utsattes för äggkastningen vid valstugan.

På plats fanns även Fredrik Malm, som står på fjärde plats på Folkpartiets lista till Europaparlamentet.

- Flera blev alldeles nedsmetade av äggröran som flög omkring. Det var otroligt kraftiga smällar, det var sådan kraft i kasten att det lät som om det var kristallvaser som kastades i väggen, säger Karolina Hilding.

Blev du rädd?

- Det hela gick så fort, så jag hann aldrig bli rädd. Däremot blev jag fruktansvärt arg. Att attackera en demokratisk organisation som bedriver en valrörelse, på det fega och ynkliga sätt som de här personerna gjorde, det gör mig rasande, säger Karolina Hilding.

Personerna som kastade äggen var maskerade, med sjalar, solglasögon och kepsar och försvann snabbt från platsen efter attacken. En grupp, som kallar sig för Revolutionär ungdom, tog senare på kvällen på sig ansvaret för äggkastningen på sin hemsida. Händelsen har polisanmälts.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista