Oro för hjärtpatienter

Risk för att patientsäkerheten kommer i andra hand och att antalet felbedömningar ökar. Det slår sjuksköterskorna på hjärtintensiven på Akademiska sjukhuset larm om, efter att avdelningen fått öppna fem nya vårdplatser, utan tillräcklig personalförstärkning, enligt facket.

Kristin Sibbmark Williamsson sitter i styrelsen för facket Vårdförbundet.

- Hit till Hjärtintensiven kommer de allra svåraste akut sjuka hjärtpatienterna. Vi blir oroliga för att omstruktureringen kan leda till riktigt allvarliga konsekvenser, att det kan bli fel helt enkelt. Man kan göra felbedömningar, det finns även risk för att infektionerna ökar när det inte finns personal. Det är patientsäkerheten det kan komma tummas på, säger hon.

Avdelning 30 C på Akademiska sjukhuset har nyligen lagts ned och dess 27 vårdplatser har platserna spritts ut på fyra andra avdelningar. För hjärtintensivens del har det inneburit en utökning med fem nya vårdplatser.

Avdelningen ska få dela på åtta nya heltidstjänster, tillsammans med en annan avdelning, som även den fått öppna upp nya vårdplatser. Men exakt hur tjänsterna ska fördelas är inte klart. Än så länge är de tillsatta med vikarier, som det stundtals har varit svårt att få tag på.

Thomas Nordstrand är undersköterska på Hjärtintensiven.

- Folk får jobba mycket mer nu. Det fattas personal på helger och kvällar, så man kan få jobba nästan hur mycket som helst, på det sättet tycker jag att det märks av, säger han.

Oron för patientsäkerheten och arbetsmiljön har uttryckts i ett brev från Vårdförbundets medlemmar till sjukhusledningen. Men Nils Crona som är divisionschef, ser inga skäl till oro.

- Det har varit svårt att bemanna de enskilda arbetspassen, men jag tror inte att det försämrar något på sikt, säger han.

Nils Crona tror inte att det finns någon risk för att patientsäkerheten kan komma att sättas i andra hand.

- Nej, det här innebär något fler patienter, och till det har vi anställt något mer personal. Det har varit chefernas bästa bedömning att det har varit tillräckligt.

Fackets förtroendevalda på avdelningen vill inte uttala sig i nuläget, eftersom diskussionerna om bemanningen fortfarande pågår. Men Kristin Sibbmark Williamsson, som arbetar centralt på Vårdförbundet, menar att ledningen borde ha planerat bättre från första början.

- När en så här pass stor förändring sker, så måste hela processen gå rätt till och det är viktigt att man hinner förbereda sig. Det är väl därför vi sitter där vi sitter i dag, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista