Ny lag kan påverka UKK

Regeringen tycker inte att kommuner ska driva gym, kaféer och liknande näringsverksamheter. Därför lägger man nu fram ett lagförslag som bland annat går ut på att kommunerna ska kunna förbjudas att driva näringsverksamhet om småföretagare missgynnas.

Det kommunala bolaget Uppsala konsert och kongress AB skulle kunna påverkas av en förändrad lagstiftning, menar moderaten Magnus Graner, styrelseordförande i Uppsala konsert och kongress AB. Det om det skulle anses som snedvriden konkurrens att kommunen driver restaurangen:

- Ja, det skulle det naturligtvis kunna göra. Man ska dock komma ihåg att Uppsala konsert och Kongress i huvudsak är en kongress- och konsertanläggning och det är ju en tillåten kommunal verksamhet, säger han.

Lagrådsremissen för konfliktlösning vid offentlig säljverksamhet innebär en skärpning av konkurrenslagen.  Enligt förslaget skulle det bli möjligt att pröva och ingripa mot snedvridningar av konkurrensen som kan uppstå när kommuner, staten och landsting säljer varor och tjänster.

Om Konkurrensverket, privata småföretagare eller intresseorganisationer klagar på vad man menar är snedvriden konkurrens, ska ett förbud mot verksamheten kunna meddelas. 

Bakgrunden är att regeringen vill att kommunerna precis ska ägna sig åt vård, omsorg och skola. I dag driver många kommuner också kommersiella verksamheter, trots att det finns privata företag på orten som skulle kunna göra det - och det vill regeringen ha ett slut på.

Regeringen hoppas lägga fram förslaget för riksdagen under året och redan vid årsskiftet ska den nya lagen träda i kraft om den antas av riksdagen.

När det gäller Uppsala konsert- och kongress går verksamheten med förlust, medan just restaurangen går med vinst.

- Restaurangverksamheten subventionerar i praktiken konsert- och kongressverksamheten.

Styrelseordförande Magnus Graner säger att kommunen valde att driva restaurangen själv eftersom mat- och kaffeserveringen är djupt integrerade i kongress- och konferensverksamheten. Eftersom intäkterna dessutom bidrar rejält till verksamhetens ekonomi vore det därför ett alternativ att privatisera hela verksamheten.

- Om Uppsala konsert och kongress inte bedrev restaurangverksamheten, då skulle det bli motsvarande stora underskott i bolaget, som man skulle vara tvungen att täcka via ökade bidrag till bolaget. Bidragen för i år är 29 miljoner kronor, men hade man inte intäkterna från matverksamheten, så skulle underskottet öka.

Därför vore det ett alternativ att privatisera hela verksamheten, menar Magnus Graner.

- Jag har ingenting emot om en privat aktör skulle vara intresserad av att ta över hela verksamheten, säger han.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista