Uppländska politiker säger ja till EMU

Länets politiker är mer postitiva till euron än upplänningarna generellt. Det visar en enkät till länets fullmäktigeledamöter som Upplandsnytt gjort.
Socialdemokraten Ingrid Andersson är ordförande i landstingsfullmäktige. Hon säger ja till euron och är inte förvånad över att en klar majoritet av politikerna är positiva. - Det är möjligt att de har mer tid att sätta sig in i såna här frågor än vad gemene man har. Jag förstår att man som väljare kan känna att det är svårt, och när något är svårt och svårt att förutse så kan det kännas tryggare att rösta för att det inte blir någon förändring, säger hon. Upplandsnytt har i en enkät frågat fullmäktigeledamöter i landstinget samt Uppsala, Enköping, Knivsta och Östhammmars kommun om deras inställning till euron och EMU. Undersökningen visar att nästan två tredjedelar av politikerna tänker rösta ja på söndag. Men det här stämmer inte alls överens med vad befolkningen i stort tycker om euron. Gårdagens opinionsundersökning från TEMO visade till exempel att bara 39 % skulle röstar ja till euron. - Det är väl en form av demokrati att alla inte tycker som politikerna, säger hon. Euro en svår fråga Ingrid Andersson säger att många av de väljare som hon möter tycker att det här är en alldeles för svår fråga att folkomrösta om. - Jag tror att det är en bra folkbildnigsdrive att man sätter sig in i olika samhällsproblem. Men det är alltid svårt att ta ställning när ingen, varken ja eller nej, kan säga hur det blir. Kontakta reportern: Magnus Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".