Nya avtryck på stationen

Steg för steg börjar det nya Resecentrum i Uppsala bli klart. Och trots det risiga vädret fick Uppsalaborna idag hjälpa till att gjuta grunden till den nya Centralstationen.

Dom fick dessutom möjlighet att sätta sitt avtryck den blöta betongen som ska bli det blivande stationshuset. En av dem var Erik Härjedal.

– Ja i väntan på tåget kan man ju bygga hus i stället. Det är ett bra sätt att fördriva tiden. Det var lite ovant. Det är första gången som jag skyfflar betong, men när jag väl fått till tekniken så satt den.

Vad tycker du om det här bygget?

– Jag tycker att det är bra och nödvändigt. Det behövs ju. Det ser man ju varje morgon när man är här.

Den nya centralstationen i Uppsala kommer att bli i två plan med anslutning till både det gamla stationshuset och den nya centralpassagen. Om knappt ett år ska det stå klart.

Thomas Brock är projektledare på Jernhusen som tillsammans med Banverket och Uppsala kommun ansvarar för bygget och nya resecentrum.

– Det nya stationshuset räknar vi med att inviga i april 2010, samtidigt som centralpassagen öppnar. Då kör vi igång allt. Då börjar funktionerna i det nya resecentrumet komma igång på allvar, säger han.

Hur kommer det se ut här då?

– Det kommer ju vara oerhört snyggt givetvis. Man ser ju redan nu, vid centralpassagen, att det blir snyggt, öppet, ljust och tillgängligt. Det ska fungera för resenärerna, det är huvudsyftet, säger Thomas Brock.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".