Beskedet kommer i dag

Kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) inför beslutet
6:25 min

Nu är det helt klart att SKB kommer att offentliggöra platsen för slutförvaret av använt kärnbränsle i dag. SKB håller en presskonferens klockan 13.30 och den sänds direkt i Sveriges Radio Uppland och här på webben.

Vid presskonferensen medverkar SKB:s vd Claes Thegerström samt företrädare för de aktuella kommunerna Oskarshamn och Östhammar. Presskonferensen hålls i Stockholm ombord på båten M/S Sigyn, som ligger vid Skeppsbrom.

Centerpartistiske kommunalrådet Jacob Spangenberg (C), som hoppas få slutförvaret till sin kommun, kommer att delta vid presskonferensen. Men även han svävade under morgonen i ovisshet om vilken plats SKB kommer att välja. Han ser fram emot beslutet med spänd väntan.

- Vi har förberett oss för den här dagen i Östhammars kommun i 15 år. Jag känner en spänd förväntan, som kan liknas vi den inför en EM-final i fotboll. Man vet att det ska bli ett resultat som går åt ena eller andra hållet, men slutminuterna sker ju i dag, man vet ju ingenting förrän domarpipan, om man får använda den bilden, har blåsts. 

Göran Sundqvist vid Göteborgs universitet har följt frågan om slutförvar i femton år.

– Ja, de har ju länge jobbat med den här metoden, som de kallar för KBS 3-metoden. Och just nu är väl huvudscenariet att myndigheterna och regerigen är positivt inställda till den här metoden och SKB:s arbete som helhet, säger Göran Sundqvist.

Efter beslutet om var kärnavfallet ska förvaras har presenterats i dag, så kommer det att dröja till nästa sommar innan SKB överhuvudtaget lämnat in sin ansökan om tillstånd. I ansökan ska SKB kunna bevisa att förvaringen, den så kallade KBS 3-metoden och platsen, är säker.

Ansökan granskas då noggrannt av Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen. Och först när det är klart, vilket förväntas bli någon gång 2012 eller 2013, så är det dags för regeringen att fatta beslut i frågan.

Men Göran Sundqvist menar att en förändring av SKB:s beslut troligtvis inte kommer ske:

– Myndigheterna och regeringen är ju inga oskrivna kort. Den här metoden har ju prövats ett flertal gånger och löpande granskats vart tredje år av myndigheter och regeringe. Och det mesta pekar ju på att den kommer att godkännas, säger Göran Sundqvist.

Men Johan Svahn på Miljöorganisationernas Kärnavfallsgranskning, MKG, räknar med att Strålsäkerhetsmyndigheten, Miljödomstolen och regeringen går igenom det här ordentligt. Han tror t ex att den forskning från Tekniska högskolan i Stockholm - som han menar visat på att metoden med kopparkapslar 500 meter ner i marken inte är helt säker - kommer att leda till en förändring av SKB:s beslut om plats och metod.

– Jag bedömer det som rätt stor chans att det förändras. I den meningen att även om man då väljer Forsmark så kanske det inte blir någonting överhuvudtaget av KBS-metoden, säger Johan Svahn.

Ansi Gerhardsson som är kansliråd på Miljödepartementet säger i dag att det är omöjligt att svara på om SKB:s beslut kommer bestå eller om det blir förändringar:

– Det kan jag inte uttala mig om. Det måste ju bli föremål för granskning innan vi vet. Men man får räkna med att det kommer ta ett antal år i alla fall, säger Ansi Gerhardsson.

Och mycket talar alltså för att SKB kommer med sitt besked efter styrelsemötet idag, men de har också ett extra styrelsemöte den 17:e juni.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".