Pilot på F 16 sade upp sig själv

Den pilot som brännskadade åtta personer på F16 vid en flyguppvisning på F16 för drygt ett år sen har sagt upp sig själv.
Det blev tidigare under sommaren klart att piloten inte skulle få flyga mer och meningen var att försvaret i dag skulle tagit ställning till om han skulle få behålla sin tjänst eller inte. Men piloten sade alltså upp sig själv - Det här är naturligtvis inget lätt beslut för honom men eftersom han har blivit av med flygtjänsten. Men det är väl bättre att han säger upp sig själv när han riskerar att bli uppsagd, säger Christer Olofsson, chef för F16. Olyckan skedde en tidig junimorgon förra året. Piloten, som också arbetat som flyglärare, skulle göra en skulle flyguppvisning för en besöksgrupp. De stod på en kulle och när piloten snabbt skulle stiga ovanför dem gick han för nära. Åtta personer skadades när de fick kasta sig undan jetstrålen som riktades rakt mot dem. Tre personer skadades allvarligt med svåra brännskador över halva kroppen, en kvinna slungades iväg 15 meter av tryckvågen. Hon vårdades en tid på intensiven med bland annat punkterad lunga. Rapporten visade att det var piloten som bar ansvaret för olyckan. F16 kritiserades också i rapporten eftersom det framkom att det skett liknande saker tidigare, utan att någon skadats, avvikelser som borde rapporterats, men inte gjort det, kanske på grund av lojalitet med piloten. - Efter en sådan här händelse har vi förstått det allvarliga i det och att det är väldigt viktigt att rapportera varje avvikelse som sker för att dra lärdom av det inträffade. Det är synd att det ska behöva hända nåt innan man förstår hur viktigt det är att rapportera, säger Christer Olofsson, chef för F16. Kontakta reportern: Maud Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".