Grannar gillar slutförvar

Gårdagens besked om att SKB vill placera slutförvaret av utbränt kärnbränsle i Östhammars kommun tas emot med glädje och lättnad av kommunledningarna i grannkommunerna, som nu hoppas på bland annat fler arbetstillfällen.

– Jag tycker att det är väldigt skönt att man har valt plats, äntligen. Forsmark är ju redan idag en väldigt viktig arbetsplats för oss och det kommer ju att bedrivas en hel del forsknings- och utvecklingsarbete som våra företag kommer att ha nytta av, säger Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande i Tierps kommunstyrelse.

– För norra Uppland så är det ju ett väldigt glädjande besked tycker jag, säger Älvkarlebys kommunstyrelseordförande, Lars Skytt (S). Eftersom vi är en industrikommun och har många sådana firmor så förutsätter jag at många av dem kommer att bli engagerade i Forsmark.

Svensk Kärnbränslehantering väljer Forsmark som placering av slutförvaret på grund av bergets kvalitet, det sa SKB:s vd igår. Om regeringen går på samma linje så kommer ett av de största industriprojekten i Sverige på senare tid att bli av i Östhammars kommun. Slutförvaret väntas ge 700 personer jobb under bygget och sen drygt 200 under driften. Utöver det har SKB lovat kommunen utvecklingssatsningar värda en halv miljard kronor, som bland annat kan gå till att förbättra infrastrukturen. Lars Irenéus är chef på arbetsförmedlingen i Tierp:

– Det är byggjobb och servicejobb till det och sen är det ju gruvarbeten, man ska ju bygga en gruva.

 När börjar jobben trilla in tror du?

– Innan dess ska det ju byggas vägar och infrastruktur som klarar att transportera bergsmassorna  så om ett par år kan vi nog se skillnad.

Oskarshamn får tillverkningen av de här kapslarna till exempel. Vem har egentligen dragit vinstlotten när det gäller jobben?

– Det tror jag nog ändå är Forsmark på sikt. Hit flyttar ju ändå ledning för SKB vad jag har förstått, och det är annat som flyttar hit.

Det kom många positiva reaktioner efter gårdagens besked. Men det kom också negativa och de handlade oftast om säkerhetsaspekten. Bland annat Naturskyddsföreningen har uttryckt att de tycker att SKB inte utrett metoden  för slutförvaret ordentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".