Kritik mot att Anna Lindh inte hade någon livvakt

Det faktum att Anna Lindh inte hade med sig någon livvakt på vid knivattacken på varuhuset NK i Stockholm får nu stark kritik från flera håll.
Både SSU:s nye ordförande Ardalan Shekarabi från Uppsala och landshövding Anders Björck tycker det är självklart att politiker på den nivån borde ha ett starkare skydd än idag: -Jag är förvånad över att vi inte har lärt oss mer efter mordet på Olof Palme. Det är naivt att tro att sånt här inte kan hända i Sverige. Vi lever i ett öppet samhälle med öppna gränser och det kommer vi att ha även i framtiden med brottslighet och illegala vapen. Det är naivt att tro att Sverige är skyddat, säger Anders Björck. Ardalan Shekarabi håller med: -Jag tror inte att skydd är motsatsen till ett öppet samhälle. Jag tycker att det är viktigt att vi ska ha det här öppna samhället kvar, men det betyder ju inte att inte politikerna inte ska ha skydd för det är klart att är man en så känd människa och så inne i debatten så är det klart att man behöver skydd. Christer Nordström säger att det här är en svår bedämningsfråga. Det är inte så enkelt att politikerna alltid ska ha en livvakt: -Det här är levande frågor inom polisväsendet och det diskuteras till och från. Om man ska ha personskydd eller inte är en dialog som förs mellan säkerhetspolisen och de berörda parterna. Det är så att politikerna vill ha den här öppenheten, det vill vi väl alla ha, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".