Många personer på minnesgudstjänster i går kväll

På många håll i Uppland hölls i går minnesgudstjänster för att hedra utrikesminister Anna Lindh. I Vårfrukyrkan i centrala Enköping var det fullsatt, och Uppsala Domkyrka fylldes av mer än 900 personer.
Det blev en vacker och mycket rörande ceremoni för besökarna i domkyrkan: -Även om jag inte delade hennes politiska åsikter jämnt så var hon ändå en stor förebild. - Det är tragiskt, helt ofattbart. - Jag önskade att hon skulle ha överlevt. Jag trodde att hon skulle göra det. Så sa några av de som var i domkyrkan där många människor hade samlats. Stämningen var allvarstyngd, många satt med nedböjda huvuden i bänkarna, och en del grät stilla. Längst fram i kyrkan fanns blommor och tända ljus. Som fanvakter vid altaret stod studenter från Uppsalas studentnationer En av dom som talade var ärkebiskop KG Hammar. Han beskrev den känsla av overklighet som spritt sig i landet efter dådet. Hur det som aldrig fick hända igen efter Palmemordet, nu ändå skett. Men i alla sorg och vrede försökte han ändå gjuta hopp. Han sa att det nu också gått en våg av värme genom folket, en våg av allt det som Anna Lindh stod för: -Från väldigt många olika sammanhang såg vi Anna Lindh och det öppna, det varma och det gränslösa. En annan talare var Gunnar Hofring, ordförande för socialdemokraterna i Uppsala län, Han berättade om Anna Lindh som han lärde känna när hon som tonåring började sin politiska bana i SSU i Enköping. - Vi kände en stor stolthet när det var vår Anna som trädde fram på olika möten runt om i världen. Det var vår Anna som positiv och glad mötte de svåraste politiska frågorna, både inrikes och utrikes. Gudtjänsten i Uppsala domkyrka blev en mäktig, om än sorglig cermoni för att hedra minnet av landets utrikesminister Att Anna Lindh var en politiker som berört många ur olika samhällskikt märktes tydligt i domkyrkan i går. Bland de drygt 900 besökarna fanns barnfamiljer, pensionärer, tonåringar och medelålders par. Efter minnescermonin var det många som stannade till utanför kyrkan för att samla sina tankar. Peter Nordgren var en av dem: - Våldet fortsätter hela tiden och det blir värre och värre, det är obegripligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".