Fler personkryss i år

Fler Upplänningar verkar ha valt att kryssa enskilda kandidater det här valet än tidigare val. Det konstaterar valsamordnaren Arne Åhman på länsstyrelsen, där alla röster räknas nu igen efter gårdagens preliminära räkning.

- Som det verkar så har fler kryssat än vid tidigare EU-val, och troligtvis också om man jämför med tidigare allmäna val, säger Arne Åhman.

På länsstyrelsen finns stora trälådor där valsedlarna ligger ingrupperade i små plastpåsar. Sedan räknas valsedlarna för hand, en gång till efter den preliminära räkningen igår. Och nu räknas också personkryssen - och hittills ser det alltså ut som att fler tagit chansen att kryssa en kandidat än vid tidigare val.

På onsdag beräknas det slutliga valresultatet vara klart. Enligt det preliminära resultatet från igår så steg valdeltagandet mer här än i landet i övrigt jämfört med förra EU-valet, från drygt 38 procent till drygt 46.

Bland partierna var vinnarna här Piratpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet, medan Junilistan och Vänsterpartiet tappade mest. Vänsterpartiet halverade andelen röster jämfört med förra EU-valet. Liza Boethius stod på partiets lista:

- Detta blir en lång process att utvärdera för oss. men jag tycker nog att vi inte hade så stort genomslag i media i år. Det kan vara en orsak. Och i förra Eu-valet fanns det en Jonas Sjöstedt-effekt. han var så känd i hela Sverige, säger Liza Boethius.

Vad kunde ni ha gjort i år för att nå fram bättre?

- Det kan inte jag säga riktigt, faktiskt.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".