Misshandel när ungdomar bjöds på laxerande gift

I våras fördes tre elever från Katarinaskolan i Uppsala till sjukhus efter att några klasskamrater bjudit på coca cola. Läsken hade spetsats med laxerande gift, och nu har två killar dömts för händelsen.
Strax efter lunch den 8 april i år fick tre elever på Katarinaskolan plötsligt kraftiga magsmärtor, de började må illa och kräktes och fick föras med ilfart till Akademiska sjukhuset. Minuterna innan hade de druckit ur en bruk Coca Cola och det misstänktes ganska snabbt att det funnits något i drickan som hade förgiftat pojkarna. Pojkarna stannade över natten på sjukhuset men klarade sig utan några svårare skador. Polisen undersökt läskedryckens innehöll, och man fann att den innehöll något kopparhaltigt ämne, med stor sannolikhet kopparsulfat. Kopparsulfat kan i större mängd vara livsfarligt, men i det här fallet rörde det sig om så små mängder att det stannade vid illamående. Vid rättegången fick historien sin förklaring. Samma dag som incidenten inträffade hade eleverna haft en kemilektion. Läraren hade då berättat om en händelse på Vaksalaskolan för flera år sen, där en lärare givit några elever Kopparsulfat som orsakat illamående. Två av pojkarna inspirerades av historien, tog med sig kopparsulfat från lektionssalen och la det i colaburken för att skoja med sina klasskamrater, men det hela spårade alltså ur. Killarna är 16 år gamla, och de dömdes till vardera 30 dagsböter à 30 kronor för ringa misshandel. Kontakta reportern: Erik Möller
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".