Enköping

Varg dödade två får

Två får har dödats av en varg i närheten av Teda kyrka söder om Enköping. Enligt länsstyrelsen är vargen, som har radiosändare, fortfarande i området.

Fårens ägare Mikael Spång åkte ut till hagen efter att han i morse hörde att en jägare sett en varg i närheten.

- Det första jag reagerade på var några korpar som satt i ett träd och när jag gick fram så såg jag ett dött får, säger han.

-  Jag var ju osäker på om det var varg, men senare på dagen hittade vi ju ytterligare ett får och då var vi ganska säkra på att det var en varg.

Länsstyrelsen säger att vargen är kvar i området. Hur känns det?

- Ja, det känns ju lite otryggt, men vi tar ju hem fåren till gården nu. Sen kommer länsstyrelsen att stänga in dem med elnätstängsel.

Vi ser skador som ser ut att komma från varg. Och vi kan bekräfta att det är varg nu i och med att den vargen som har radiosändare com tidigare dygna varit öster om västerås har passerat länsgränsen och kommit in i det här området.

Har den rivit får tidigare, den här vargen?

– Nej, det har den inte gjort.

Vad beror det på att den gör det nu?

– Det är en ren tillfällighet när vargar gör så här. de kan leva båda lägnge och väl och vandra långa sträckor och leva i sina revir ganska länge och så plötsligt en dag gör de så här

När skedde det här?

– Sannolikt för ett dygn sen.

Var är vargen nu?

– Den är kvar där i ett område i närheten av platsen.

Vad gör ni nu?

--  Vi är på plats. Det första vi gör är att se till att de får som finns på gården kommer i säkerhet i som är på plats. Det är dom som möjligen är utsatta för någon fara. Vui hängnar in med elstängsel

Om det inte räcker?

– Vi är på plats. Om det behövs så skrämmer vi vargen

Folk som har får och djur i närheten, vad ska de göra?

– I första hand se över sina stängsel.

När skedde

 säger Johan Månsson på länsstyrelsen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".