Hungerstrejkande familj får stanna i Sverige

I dag kom beskedet. Flyktingfamiljen Behroozi från Iran får stanna i Sverige. Efter sex år av väntan och utvisningar som dragits in kan familjen äntligen pusta ut.
Hemma hos Fariba Gadäridosts syster är det fest i dag. Telefonerna går varma och Fariba gråter glädjetårar. Efter sex års väntan är det nu klart att hon, maken Mohammed Behroozi och 6-årige Damon får stanna. - Jag är jätteglad i dag, det känns bra! På en gång kom min syster och sa "Grattis Fariba!! Ni kan börja ett nytt liv!!" Hoppas att allt blir bra. I februari i år hungerstrejakade Mohammed Behroozi på flyktingförläggningen i Gimo efter att ett utvisningsbeslut kommit från utlänningsnämnden. Samtidigt blev hans fru Fariba inskriven för psykisk vård på Ulleråker. Där är hon fortfarande inskriven och läget har hittills bara blivit värre. Även sonen Damon har farit psykiskt illa. Familjens advokat Olle Hancock skyller familjens psykiskt dåliga hälsa på utlänningsnämnden. Han säger att nämnden förtjänar stark kritik. - De har inte skött sig bra. De borde för länge sedan ha fattat det här beslutet. Utlänningsnämnden ska handlägga varje fall skyndsamt. Nu senaste vändan har ärendet hållt på i nästan ett halvår. En utredning som bara borde ta två veckor- en månad säger Olle Hancock. På utlänninsnämnden säger man i dag att de har arbetat så fort de kunnat men säger samtidigt att de tycker att det är olyckligt att det dragit ut på tiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".