Flygplan över Upplands Väsby stoppas

Flygplan som ska till Arlanda får inte flyga över Upplands Väsbys tätort. Efter att länsstyrelsen i Stockholm fått in hundratals klagomål från boende i Upplands Väsby tog de igår beslutet.
Det här kommer att få stor påverkan, både för flygtrafiken och boende i Märsta och Rosersberg, säger Niklas Härenstam som är presschef på Luftfartsverket Arlanda: - I ett första skede kommer det bli mer buller för fler människor eftersom vi då måste flytta över trafiken från bana 3 till bana 1 vid landningar söderifrån. Det här kommer beröra många människor som bor i Märsta och Rosersberg. På längre sikt kan det innebära begränsningar i trafiken till och från Arlanda och det kan leda till högre biljettpriser, både för charterflyg och reguljärflyg, säger han. Bana 3 har varit öppen sen i april i år och sen dess har rutten över Upplands Väsby använts. Länsstyrelens nya beslut gäller från den 20:e september och flygplanen måste då använda bana 1 istället för bana 3 för inflygningar söderifrån. Bana 3 kommer fortfarande att kunna användas men då bara för starter och landningar norrifrån. Det är när det är nordliga vindar som det här problemet kommer att uppstå eftersom det är då flygplanen landar söderifrån. Förutom att det påverkar de boende i Märsta-Rotebro kan det också bli längre köer, säger Niklas Härenstam. Men Jesper Hellström, ordförande i föreningen "Väsbybor mot flygbuller" tycker att de har vunnit en viktig seger i och med länstyrelsens beslut: -Vi har varit berövade både vår inomhusmiljö och vår utomhusmiljö. Vi har väckts tidigt på mornarna och hållits vakna länge på kvällarna av de här överflygningarna, så det känns skönt för oss som bor här att få slut på eländet i ett första steg, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".