Passtrul i hela landet

Ett stort tekniskt haveri inom Polismyndigheten i Sverige har lett till att många människor runt om i landet inte kunnat ansöka om nytt pass. I Uppsala fick ett 30-tal personer under förmiddagen vända i dörren.

Det tekniska problemet uppstod i fredags kväll men trots det fanns vid 15-tiden på lördagseftermiddagen ännu ingen information om problemet på polisens hemsida.

- Vi har stora problem med så kallade slagningar i våra kontrollsystem, alltså de system vi använder för att kontrollera att människor verkligen är de som de säger att de är, säger Varg Gyllander vid Rikspolisstyrelsen till Upplandsnytt.

Så vad gör ni nu?

- Våra tekniker jobbar hårt med att försöka lösa problemet men ännu är det inte löst. Detta gäller polismyndigheten i hela Sverige.

- Men när det gäller så kallade nödpass vid flygterminaler så går det att få ett pass om man kan visa vem man är med hjälp av ett körkort, säger Varg Gyllander.

I Uppsala fick ett 30-tal personer under förmiddagen i dag beskedet att det inte gick att ansöka om pass. En av dem är Lena Hellman:

- Jag och min son skulle ansöka om nytt pass, för det går ut nu om några veckor. När jag kom hit satt det en lapp om att inga passärenden går att göra i dag här. Så jag svor, säger Lena Hellman.

Vid Arlanda flygplats hade ett 10-tal personer under förmiddagen inte möjlighet att lyfta med sina flyg pga passtrulet inom polismyndigheten.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se