Skolk skall stoppas

Det utbredda skolskolket har länge bekymrat lärare och rektorer på de uppländska gymnasieskolorna. Men nu har eleverna själva tagit tag i problemen och startat projektet "Framtida förebilder".
Ussama Medhi är en av eleverna som vill få ner den höga frånvaron. - Vi som elever ska prata som unga med de som har dålig närvaror i skola. Vi ska lära de att det är viktigt att vara i skolan, säger han. I Bolandsskolans caféteria sitter ett gäng elever. Tillsammans har de startat projektet "Framtida förebilder" där man vill få slut på skolk och stökiga lektioner. Elever ska bli lärare mot skolk Med pengar från bl a länsstyrelsen har eleverna gått kurser i både ledarskap och konflikthantering. Eftersom ingen bryr sig när lärarna tjatar tänker de att eleverna själva ska stå för tjatet. - Ibland är det så att eleverna inte tror att eleverna verkligen vill deras bästa, så istället ska vi tala med dem, säger han. Den här gruppen elever ska under sista året lära en ny grupp yngre elever hur man påverkar andra att inte skolka och skapa kaos i klassrummet. Sara Chesmisi går tredje året på datalinjen. - Nu när man tänker efter tänker man att det var så onödigt, men nu när jag går i trean känns det att det var en så dålig handling, de konsekvenserna kanske inte går att reparera senare. Med som bollplank har de också haft Ali Molavi politiker och även fotbollstränare. Med hans hjälp tänker de försöka lansera idén till fler skolor. Kontakta reportern: Mikael Funke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".